Orgelconcert Johann Sebastian Bach

Op 12 november klinkt er een Bach-programma in de Grote Kerk. Organist Gonny van der Maten en Vocaal Ensemble Octagon belichten Bach als de componist die voor het grootse instrument orgel prachtige bewerkingen heeft gemaakt van bestaande melodieën. 

Deze melodieën werden als vaste mis-onderdelen gezongen in de Lutherse kerkdiensten in Bach’s woonplaats Leipzig. Zijn bewerkingen zijn zelfstandige juwelen geworden, vol verrassingen. Soms zijn het ware luisterpuzzels, waarin je goed moet zoeken waar die bekende melodie nou eigenlijk te horen is, maar in andere gevallen is de koraalmelodie luid en duidelijk te traceren.

Van elke melodie maakte Bach een lange en een korte bewerking. Wij noemen die twee series de Grote en de Kleine Orgelmis. Organist Gonny van der Maten heeft een keuze gemaakt uit deze grote en kleine werken, zodat het geheel niet meer dan een uur zal duren. Vocaal Ensemble Octagon laat tussendoor de bijpassende koralen in de gezongen versie horen. Het concert wordt geopend en afgesloten zoals Bach dat zelf wilde, met het Preludium en Fuga in Es (BVW 552).

De toegang is gratis, vrijwillige bijdrage bij de uitgang.

Wanneer

  • Zondag 12 november 2023 om 15.30 uur