Stad der Bevrijding Herdenkt en Viert

In Museum De Casteelse Poort is vanaf 4 mei de tentoonstelling 'Stad der Bevrijding Herdenkt en Viert' te zien. Deze tentoonstelling laat zien hoe het einde van de Tweede Wereldoorlog in Wageningen jaarlijks is herdacht en gevierd. Het bekendste beeld van de viering in Wageningen, is het defilé van veteranen. Daarnaast natuurlijk het Bevrijdingsfestival, dat jaarlijks tienduizenden bezoekers naar Wageningen trekt.

Het herdenken en vieren van de bevrijding is een traditie geworden, een traditie die steeds eigentijds vorm krijgt. Het ontsteken van het Bevrijdingsvuur, het Defilé, de Herdenking zijn voortdurend aangepast . Aanvankelijk staan de ceremonies door de hoogwaardigheidsbekleders centraal. Later wordt het meer en meer een feest voor de Wageningse bevolking met buurtfeesten, schaaktoernooien en de Capitulatie-Wandeltocht. Uiteindelijk groeit de viering uit tot een massaal feest met het Bevrijdingsdefilé van veteranen en het Bevrijdingsfestival. Bezoekers komen uit het hele land.

De expositie toont deze boeiende veranderingen en geeft de bezoeker een fraai tijdsbeeld van herdenken en vieren in Wageningen vanaf 1945 tot 2022. Te zien zijn oude zwart-wit foto’s en recente kleurrijke beelden van Wageningse fotografen. Er zijn historische filmfragmenten en vitrines tonen memorabilia rond herdenken en vieren.

Wanneer

  • Dagelijks t/m 2 oktober 2022 om 12.00 uur