Harmen Meurs, een eigenzinnig kunstenaar

In Museum De Casteelse Poort is de expositie ‘Harmen Meurs, een eigenzinnig Wagenings kunstenaar' te zien De prachtige en bijzondere expositie is het nieuwste vervolg in de reeks overzichtstentoonstellingen over kunstenaars die in Wageningen zijn geboren en opgegroeid, of een deel van hun werkzame leven in Wageningen hebben doorgebracht.

Harmen Meurs, geboren in Wageningen in 1891, volgde het eerste deel van zijn kunstopleiding bij de beeldhouwer August Falise en Louis Raemaekers. In zijn tienerjaren werkte hij al als botanisch tekenaar bij de LH (nu WUR). Na een opleiding in Amsterdam bleef hij daar wonen en ook van daaruit werken. Later verhuisde hij naar Speuld (Ermelo) en was eind jaren 1940 actief in de Werkgemeenschap Arnhemse Kunstenaars.

Harmen Meurs paste in zijn werk meerdere technieken toe, zoals olieverf, aquarel en houtsnede. De tentoonstelling geeft in vier expositieruimtes een overzicht van zijn volledige werk, waarin alle technieken te zien zijn. In de eerste zaal staat het leven en werk van Meurs centraal, geplaatst in de context van die tijd. In zaal twee voegt de tentoonstelling een nieuw accent toe aan het al bestaande beeld van Meurs, namelijk zijn leerjaren en eerste werk in zijn Wageningse periode. De grote zaal belicht de meest bekende en productiefste periode (van 1909 tot 1939) tijdens zijn Amsterdamse tijd. Een aantal representatieve werken uit die tijd wordt daar geëxposeerd. In de laatste zaal tenslotte besteedt de expositie ruim aandacht aan de minder bekende periode van Harmen Meurs, de tijd dat hij werkzaam was op de Veluwe (van 1939 tot aan zijn dood in 1964).

Wanneer

  • Elke woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag t/m 6 maart 2022