Beeld in Beweging

In Beeldengalerij Het Depot is de bijzondere tentoonstelling Beeld in Beweging te zien.

Beeldhouwkunst en beweging lijken op het eerste gezicht onverenigbaar, sculpturen zijn doorgaans statisch. In samenwerking met de Universiteit Leiden hebben gastcuratoren Wouter Dijkman en Menno Lenting deze tegenstelling toch weten te verenigen. De thematentoonstelling Beeld in Beweging toont de geselecteerde beelden uit de collectie van Het Depot op een nieuwe manier.

Voor het eerst worden films geïntegreerd in de expositieruimte van Beeldengalerij Het Depot. Door avant-garde films te vertonen in combinatie met sculpturen worden de bezoekers gestimuleerd om beweging te herkennen in sculpturen die eerder niet voor mogelijk werden gezien. Naast de sculpturen worden beroemde films vertoond die de statische interpretaties van beelden weten open te breken. Van vroege films van onder anderen Walter Ruttmann, Henri Chomette en László Moholy-Nagy tot meer moderne films van Maya Deren en Jaap Drupsteen.

Door sculpturen en bewegend beeld op een intuïtieve manier te benaderen kan de relatie tot het beeld op een nieuwe manier worden opgebouwd; 'het beeld' kan diverse en innovatieve wijzen worden geanalyseerd.

Wanneer

  • Elke donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag t/m 22 september 2024 11.00 - 17.00 uur