Sorry, dit evenement is niet meer beschikbaar

Vrijheidskwartier in Concert

'Vrijheidskwartier in Concert' is een initiatief van het Vrijheidskwartier. Het is een evenement waar topmusici thema’s rondom vrijheid op emotionele en soms confronterende wijze tot leven brengen. Door middel van muzikale beleving van het hoogste niveau worden verschillende perspectieven op het thema vrijheid belicht. Thema’s zoals ‘Propaganda = Fake News’, ‘Hoop & Verbinding’, ‘Kunnen Kiezen’ en ‘Voorbij de Grenzen’ worden gepresenteerd op het podium van het gloednieuwe Visum Mundi, ondersteund met indrukwekkende en prikkelende beelden op groot scherm. Mis deze unieke sensorische ervaring niet en ontdek jouw betekenis van vrijheid in het Vrijheidskwartier.

Hoe beïnvloeden propaganda en fake news onze perceptie van vrijheid, en hoe verschillend zijn deze elementen van elkaar? Het eerste concert in de reeks wordt geopend door het beroemde Alma Quartet, bestaande uit leden van het Koninklijk Concertgebouw Orkest. Zij spelen werken van de componisten Korngold en Sjostakovitsj. Beiden leefden in tijden van onderdrukking door de totalitaire systemen van het toenmalige Nazi-Duitsland en de Sovjet-Unie en schreven muziek waarin dit thema is verwerkt.

Tegenover deze muziek worden beelden uit de propagandafilm 'Triumph des Willens’ (Leni Riefenstahl, 1935) vertoond als een alternatieve soundtrack om zo een tweezijdig verhaal te vertellen. Door de unieke combinatie van beide kunstvormen krijgt het thema een sterke inhoudelijke lading, schurend maar altijd met respect.

Voorafgaand aan het concert geven documentairemaakster Jessica Gorter en violist/componist Kilian van Rooij, mede-organisator van deze concertreeks, een toelichting op het programma via het filmscherm.