World Movies & Meals - MovieW X Beelden op de Berg

Filmhuis Movie W organiseert samen met Beelden op de Berg op drie zondagen een speciaal Worldmovies & Meal arrangement. Het programma bestaat uit een rondleiding door de tentoonstelling in het Belmonte Arboretum, een filmvertoning, en een diner van Food of Cultures.

Aanvang rondleiding: 14.00 bij Koetshuis in Belmonte Arboretum.
Aanvang film: 16.00 uur in Movie W. 

Filmprogramma:

2 juni: Moeder Suriname (2023, 71 min)
In deze documentaire gebruikt schrijver Tessa Leuwsha uniek archiefmateriaal om het levensverhaal van een Surinaamse wasvrouw te vertellen. Het levensverhaal, dat is geïnspireerd door Tessa’s grootmoeder Fansi, beslaat de periode van de afschaffing van de slavernij in 1863 tot de Surinaamse onafhankelijkheid in 1975. Fansi’s verhaal begint in een verlaten dorp waar ze als kindslaaf opgroeide, nadat zij is afgestaan door haar witte moeder en zwarte vader.

23 juni: KIVA The Call of the Wisdom Keepers (2022, 56 min)
Deze documentaire geeft een unieke kijk op de KIVA-ceremonies, die al meer dan 30 jaar over de hele wereld plaatsvinden. Inheemse Wisdom Keepers verzamelen zich rond een heilig vuur en betuigen hun liefde voor, en delen hun zorg over Moeder Natuur via eeuwenoude rituelen, liederen en dans. 

8 september: Indië Verloren… Selling a Colonial War (2023, 105 min)
Regisseur In-Soo Radstake toont in deze bekroonde film hoe de Nederlandse overheid decennialang het frame van een gerechtvaardigde oorlog in Indonesië (1945-1949) in stand hield door middel van propaganda en politieke besluiten. De film toont een scherp licht op de rol van politici, media en historici in dit proces en onthult hoe de regering en topdiplomaten via voorlichtingsdiensten, kranten, bioscoopjournalen en propagandafilms het narratief van haar handelingen tijdens de Indonesische strijd voor onafhankelijkheid stuurden. Nagesprek met kunstenaar Jerrold Saija.

Wanneer

  • Zondag 8 september 2024 om 14.00 uur